Zo krijg je maximaal organisch bereik op sociale media

Yes, je maakt content! Da’s voor veel organisaties al een grote stap. Maar nu komt de volgende uitdaging: je content aantrekkelijk (her)verpakken voor organische distributie op social media. Evident is dat niet, want elk platform lust andere content, de algoritmes zijn wispelturig, en er is zoveel content al te vinden dat consistentie en thumb-stopping kwaliteit alleen maar belangrijker worden. Maak in ieder geval niet de fout van integrale blogartikels door te plaatsen op je company pages. Het is belangrijker dan ooit dat content op de respectievelijke platformen zelf kan worden geconsumeerd. Native consumption, heet dat dan. 

In deze aflevering van de Content Machine Podcast voelen we Alfredo (content creator, social media marketing specialist en paid social expert bij Websteak) aan de tand over welke platformen werken en voor wie, A-B-C testen van creative en copy, en het belang van native formats.

Hoe social media de afgelopen jaren veranderde

Social media zijn big business. Maar het landschap veranderde de afgelopen tien jaar enorm. Zowel bij de bestaande als de nieuwe platformen.

Facebook transformeerde bijvoorbeeld qua organisch en betaald verkeer. Het is vandaag moeilijker om mensen organisch te bereiken. En zo krijgt paid advertising meer aandacht. Niemand ontsnapt daaraan.

Het verschil tussen organische content en paid content? Organische content is content die je rechtstreeks plaatst op een platform zonder enige vorm van betaling. Bij paid content zit er wel een budget achter.

Wat mensen zoeken op je LinkedIn-bedrijfspagina

Facebook, dat zijn je vrienden en familie. Linkedin, dat is je zakelijke netwerk. Daar zitten gelijkgestemde zielen. Bij Instagram ligt de focus meer op visuele identiteit en video-content.

En de LinkedIn-bedrijfspagina? Dat is een apart beestje. Die werkt meestal niet zo goed. Daarom, een tip: zet de belangrijke zaken op je persoonlijke LinkedIn-profiel. Zo heb je veel meer bereik.

Hetzelfde geldt voor je bedrijfspagina op Facebook. Maak die bedrijfspagina niet het speerpunt van je socialmedia-activiteiten.

Op LinkedIn gaat trouwens niemand naar je bedrijfsprofiel kijken. Op Instagram wél. Daar is hoe je je content cureert nog wel belangrijk.

De enige reden waarom mensen op Linkedin of Facebook wél gaan piepen op je bedrijfspagina? Om je website of contactgegevens te vinden. Dus leg daar de focus.

Wie zit er op welk socialmedia-platform?

“Facebook is dood.” Je hoort het vaak. Maar het klopt niet. Facebook is enorm veranderd tegenover 5 jaar geleden. Het gaat nu meer richting Metaverse wat relevanter wordt in de toekomst.

Maar ook de oorspronkelijke gebruikers van Instagram zijn intussen 10 jaar ouder. Dus de jongere generatie zit op andere platformen zoals TikTok. En binnen 10 jaar is het nog iets anders.

Algemeen misverstand: bepaalde platformen zijn gelinkt zijn aan bepaalde generaties. Niet, dus.

Jongere generaties hebben sinds de coronacrisis ook door dat ze kunnen netwerken op LinkedIn. Steeds meer mensen beseffen ook dat ze kansen kunnen grijpen met een LinkedIn-profiel.

Experimenteren met content? Instagram Stories en TikTok!

Instagram en TikTok zijn uitstekende platformen voor bedrijven om te experimenteren met content. Vandaag is dat TikTok, vroeger Instagram waar alle leuke, grappige dingen worden gepost.
Experimenteren is echt essentieel om te zien welke content werkt en welke niet. Wat je trouwens niet vooraf weet.

Ook voor employer branding is TikTok en Instagram Stories interessant. Je toont als bedrijf in welke omgeving je werkt. Of hoe tof je medewerkers zijn.

Inhaken met je contentkalender: doen of niet?

Vaak zie je dat inhaken op de actualiteit achterhaald is. Stel jezelf twee vragen. Is mijn inhaker relevant voor mijn doelgroep? En draagt het bij tot mijn strategie?

Wat niet werkt: elke week een speciale feestdag opsnorren in je contentkalender om toch maar iets te posten. Organisch bereik is al zo klein. Dus probeer waarde mee te geven aan mensen die je posts zien. En zorg dat het bijdraagt aan je merk.

Wil je bijvoorbeeld de internationale dag van de Mongoolse renmuis vieren? Dat mag. Maar de kans is bijzonder klein dat bedrijven dat relevant vinden.

Steeds meer bedrijven zien wel het bereik van organische content afnemen. Ze gaan dus steeds minder inhaken op elke obscure feestdag in hun contentkalender.

Zo’n contentkalender is wel handig om te variëren in je content en dat strategisch aan te pakken.

Hoe dan ook: leg je contentkalender niet vast voor een heel jaar. Want zo kan je niet snel inspelen op wat er vandaag gebeurt.

Paid advertising: hoe begin je eraan?

Zie je een uitschieter bij je organische content? Geef die post dan een duwtje met paid advertising.

Nog een voordeel van paid advertising: je hebt meer controle over de mensen die je wil bereiken. Zo kun je focussen op nieuwe mensen die relevant zijn en dezelfde interesses hebben als de mensen die je pagina al volgen. 

Of je kan websitebezoekers bereiken op andere platformen of herinneren aan je aanbod.

Denk maar aan Coolblue of Bol. Je bezoekt een productpagina en krijgt achteraf een advertentie te zien over het product. Een efficiënte manier om mensen aan te zetten tot een aankoop.

Het belangrijkste punt: paid advertising wordt vaak gezien als een manier om mensen door te sluizen naar je website. Dat hoeft niet.

Laat ze bijvoorbeeld een video bekijken of content delen. Dus niet naar de website gaan om ze daarna een reeks advertenties te tonen. Zeker niet de bedoeling.

Mensen consumeren content tegen lichtsnelheid. Dus het moment dat je de aandacht grijpt, geef je waarde.

Te vermijden: dat mensen op elk platform steeds dezelfde advertentie zien. Na een paar dagen zijn ze dat beu. Dus hou de frequentie in de gaten en zorg dat mensen iets anders te zien krijgen. Want slechte reclame is effectief slechte reclame.

Zoveel mogelijk mensen bereiken is trouwens een slechte strategie. Dat is geld weggooien. Je kan voor een veel lager budget beter focussen op een regio met een op maat gemaakte boodschap.

B2B: TikTok of liever niet?

Kinderen zitten heel vaak op TikTok. Maar zit je eindconsument daar ook? Ja, er zit veel potentieel in TikTok. Het platform is heel hard aan het groeien. Maar is het relevant? Kan ik er mijn doelgroepen aanspreken?

TikTok is op organisch vlak nog het Wilde Westen. Bij professionele content zie je vaak reacties van bots en kinderen verschijnen die zich afvragen waarom ze die content krijgen. En dat wil je niet.

Valkuil: je kan volgers, likes en shares krijgen maar je moet wel kijken of het bijdraagt aan je algemene strategie.

4 praktische tips voor content

Tip 1#. Test je content
Stel jezelf de vraag of je het goed vindt. Wees eerlijk. Of vraag het aan vrienden of familie. Saai? Niet waardevol genoeg? Terug naar de tekentafel.

Tip #2. Gebruik niet hetzelfde formaat op elk platform
Ga niet overal een video van 1 minuut posten. Op Facebook heb je dan al veel storytelling nodig. Op TikTok is 1 minuut al te lang. Doe op elk platform iets anders. Zodat je volgers niet 10 x hetzelfde zien. Diversificatie van content is superbelangrijk.

Tip #3. Zet in op één platform

Het is interessanter om je inspanningen te gaan focussen op 1 platform. Dat wordt dan het speerpunt van je strategie.

Stel dat je content creëert voor LinkedIn. Schakel je daarna over naar een ander platform? Dan kennen mensen je al van LinkedIn. Inzetten op verschillende kanalen tegelijk is moeizamer en vreet energie.

Bedrijven denken soms: we zijn opportuniteiten aan het missen als we niet op Facebook of Instagram zitten. Misschien wel. Maar je mist ook opportuniteiten als je die kanalen niet grondig genoeg bespeelt.

Tip #4. Gewoon doen!
Er valt niets te verliezen met content te maken en te experimenteren. Test je doelgroep, test je copy. Kijk wat werkt en niet werkt. Ook bij organische content: kijk waarom een post niet in de feed verschijnt. Ligt het aan het formaat? De visual? Slow and steady wins the race. Heb je plots 10.000 volgers bij omdat een post viraal ging? Die volgers weten weldra niet meer waarom ze daar zijn. Over een langere periode iets opbouwen levert veel meer op.

What the 🦊?

  • Het social media landschap is continu in beweging. Spring niet op elke trend en kies één of max twee focus kanalen.
  • Company pages zijn een goed vertrekpunt, maar op kanalen als LinkedIn draait het allemaal om persoonlijke profielen.
  • Denk niet te stereotiep. LinkedIn is niet zuiver B2B, en Facebook is niet zuiver B2C.
  • Vermijd toptopicals. Vertel jouw verhaal op basis van een centraal contentconcept.
  • Vermijd dat gebruikers een platform moeten verlaten. Deel werkbare informatie en inzichten. Consumptie > click.