Je wil als B2B-bedrijf een podcast starten. Snel, eenvoudig en budgetvriendelijk. Je hebt een onderwerp bepaald en je wil zo snel mogelijk starten. Maar je weet niet wat de mogelijkheden zijn of hoe je je podcast het best opbouwt. Of hoe je dat ding online krijgt. Relax, we got your back.
In deze aflevering van de Content Machine Podcast praten we met Giel en Pieter van Groeispurters. Hoe neem je je podcast op? Wat is een goede structuur? En waarom kan het een bijzonder krachtige toevoeging zijn aan je marketingmix? Enjoy!
Waarom audio belangrijker is dan video
Maak je een podcast? Dan neem je audio op om je video te maken. Maar die audio is eigenlijk belangrijker dan je video.
Studies bevestigen dat: als mensen een YouTube-video bekijken met slecht beeld en goede audio, kijken ze verder. Maar bij goede beelden en slecht geluid haken ze af.
Dus neem je een videopodcast op? Zorg dat je audio fatsoenlijk is. Je kan die audio ook gebruiken op andere kanalen zoals Spotify en Apple Music.
Het échte doel van een podcast
Je zou kunnen denken: mensen gaan niet luisteren naar mijn podcast. Wel naar YouTube gaan om de video te bekijken want dat is aantrekkelijker. Toch niet. Mensen luisteren meer naar de audio dan dat ze ook de video bekijken.Â
Dat is makkelijk te verklaren. Audio beluister je terwijl je iets anders doet, zoals wandelen, lopen of sporten. Terwijl video je volle aandacht vraagt.
Omdat je luisteraars bezig zijn met iets anders, nemen ze niet alles mee van je podcast.
Maar dat is het doel ook niet. Wel om twee à drie belangrijke punten mee te geven. Om de kijk van je luisteraars op een bepaald onderwerp te veranderen. Van een TED-talk onthoud je ook maar twee à drie dingen.
Waarom long format wél werkt bij audio
Neem je een video op van 90 minuten? Dan weet je: niemand gaat dit volledig uitkijken. En dat is ook niet de doelstelling bij video. Het zijn de korte afgeleiden van je video die het vaakst bekeken worden. De snippets die je deelt via sociale media.
Bij audio is het lange formaat wel heel geschikt. Want onderzoek toont aan: als een aflevering van een podcast meer dan 90 minuten duurt, beluistert meer dan 80% van het publiek die podcast volledig. De verklaring? Luisteraars weten vooraf waaraan ze beginnen.
Een podcast starten: hoe begin je eraan?
Je materiaal is belangrijk bij een podcast. Onze gouden tip: investeer meer in je audiomateriaal dan in je camera’s.
Dit heb je nodig: een fatsoenlijke microfoon van 120 Ã 150 euro, een USB-stick en een gratis programma zoals Audacity of Garageband. De video neem je op met je smartphone.Â
Voor een opstart ben je 200 Ã 300 euro kwijt als je twee microfoons nodig hebt. Als je direct professioneler wil werken ga je richting 1000 Ã 1500 euro.
Dé vraag die je je moet stellen: hoeveel postproductie wil je doen en hoeveel tijd kan of wil je daarin investeren?Â
Je kan bijvoorbeeld perfect starten met een iPhone die je aan je mond houdt. Maar dat geluid moet je achteraf nog tweaken in programma’s als Garageband of Audacity of er filters opzetten.
Uiteindelijk heb je een opname die nog ergens moet verschijnen. Dat opzetten is ook eenvoudig. Anchor is heel geschikt: een gratis app waarmee je podcast op Spotify komt en de andere kanalen waarmee je het verbindt.Â
Kortom, met weinig geld en wat research kun je je eigen podcast opstarten. En een podcast blijft een krachtige tool om je kennis te delen. Je potentiële klanten leren je kennen terwijl jij rustig je verhaal vertelt.Â
Stop je nieuwsbrief in een podcast
Heb je als B2B-organisatie een nieuwsbrief? Dan weet je: die nieuwsbrief komt vaak op het verkeerde moment voor je lezers. En dan wordt je boodschap niet gelezen.
Maak daarom eens een podcast van je nieuwsbrief. Zo worden je lezers luisteraars. En pikken ze je boodschap mee tijdens de autorit naar hun werk of tijdens het sporten.
De term podcast is niet zo zwaar als je denkt. Het is niet altijd een show met gasten en een sponsor. Het kan ook gewoon een audiobestand zijn dat je doelpubliek beluistert.Â
Wat is een goede structuur voor een podcast?
Een intro, een gesprek en een outro is een prima vaste structuur. Bij StrongTale doen we eerst nog een teaser, zodat de luisteraar weet waarover we het gaan hebben.
Opgelet: met een intro is je podcast misschien professioneler. Maar dan lukt het niet met alleen een smartphone. En werk je met verschillende camera’s, dan heb je ook montagewerk: zoals de spreker telkens in beeld brengen. Tip als je snel en eenvoudig wil starten: zet een korte intro met royalty-free muziek.
Zorg dat je podcast haalbaar blijft
Het allerbelangrijkste als je een podcast start? Wees consistent. Zorg dat je veel weet over je onderwerp en dat je het leuk vindt. Ga voor een timing en productiewaarde die haalbaar zijn.
Het is beter om snel met je iPhone je doelen te halen dan met drie camera’s te werken en die doelen niet te halen. Dringend content nodig hebben voor je podcast en dezelfde dag nog iets moeten opnemen? Het recept voor mislukking.
Wat als je podcast professioneler moet?
Wil je je podcast professioneler aanpakken? Schakel experts in die je tijdens de eerste afleveringen helpen. Zo concentreer jij je op de contentcreatie en niet op met alles wat erbij komt.
Sommige bedrijven zijn een week lang bezig met één aflevering. Dus je besteedt het best uit. Als je podcast echt aanslaat, kan je later nog altijd investeren. Maar om de opstartperiode te overbruggen kan je alle hulp gebruiken.
What theÂ
?
- Bewezen: je audio is belangrijker dan je video
- Het doel van een podcast: twee à drie belangrijke punten meegeven
- Zorg voor een haalbare timing en productiewaarde
- Een intro, een gesprek en een outro is een prima vaste structuur
- Een lang formaat werkt goed bij audio, niet bij video